Palstan hoito

Lähtökohtana palstojen hoidossa on alueen yleisilmeen säilyttäminen siirtolapuutarhamaisena, yhtenäisenä ja viihtyisänä. Viljelytarkoituksen tulee olla palstalla pääosassa ja palstaa tulee hoitaa huolellisesti.

Palsta on aidattava pensasaidalla, joka on pidettävä siistinä säännöllisesti leikkaamalla. Pensasaita tai muu kasvillisuus ei saa levitä palstan ulkopuolelle. Palstan lisäksi vuokraaja on velvollinen huolehtimaan palstan edustalla oleva kulkuväylän siisteydestä palstan leveydeltä tien keskikohtaan saakka.

Palstan vuokraajan tulee huolehtia siitä, että siirtolapuutarha-alue ei hänen, hänen perheensä tai vieraansa toimesta saastu. Voimakkaasti leviävät rikkakasvit on kitkettävä tai niitettävä ennen kukintaa ja palstaa tulee hoitaa siten, etteivät tuhoeläimet tai kasvitaudit pääse leviämään siirtolapuutarha-alueella.

Palstoilla suositellaan käytettäväksi luonnonmukaisia viljelytapoja. Kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita käytettäessä on ehdottomasti noudatettava niistä annettuja ohjeita ja huolehdittava siitä, että lapset tai lemmikkieläimet eivät saa niistä vahinkoa itselleen.

Kasteluvesi

Palstoille tulee kesällä kasteluvesi järvestä. Juomavesi haetaan yhteisistä kaivoista.

Pintavesiverkko huolletaan yhdistyksen toimesta talkootyönä palstakohtaiseen päähanaan asti, josta eteenpäin kukin vastaa oman palstansa vesijärjestelmien huoltamisesta. Vesijohdot tulee huollon vuoksi pitää näkyvillä. Niitä ei saa haudata maahan tai muulla tavoin peittää.

Siirtolapuutarhapalstojen koko ja sijainti eivät mahdollista suihkusta, vesikäymälästä, astianpesukoneesta tai pyykinpesukoneesta syntyvien jätevesien käsittelyä yksittäisellä palstalla, joten näiden asentaminen palstalle ei ole sallittua. Vesijohtoa ei myöskään saa vetää mökkiin sisälle.

Vähäiset pesuvedet, kuten tiskivesi, voidaan omalla palstalla imeyttää maaperään esim. imeytyskaivon tai kivi-/sorapesän kautta tai käyttää puiden, pensaiden ja kompostin kasteluun.

Ympäröivää vesistöä tulee suojella. Mietojen, ympäristöystävällisten pesuaineiden käyttö säästää luontoa. Mattojen ja muun pyykin pesu järvessä ei ole sallittua. Myös autojen tai muiden moottoriajoneuvojen pesu alueella on kielletty.